SLÖJDEN

- en presentation av ämnet och pågående slöjdarbete

3or

Vi inleder ofta arbetet med en kortuppgift för att visa att ämnet är ett. Därefter sker arbetet i respektive slöjdsal för att eleverna ska lära känna verkstaden, arbetsrutinerna och oss pedagoger.

Veckoplan:             Textil      -    Trämetall

  

Filurer

Tidram:

  • Vad ska läras?
     
    Elven ska utveckla sin förmåga att planera, utforma och färdigställa slöjdarbeten där betoningen ligger på hantverkstekniker och fantasi och lekfullhet. I detta arbete kommer eleverna att få lära sig mer om Materialen; Furu, bomullstyg, textil och träfärg samt öva på att hantera Teknikerna; Svamp och schablontryck, applikation, Vändsy. Rita, mäta, såga, fila, sandpappra, borra, limma, montera, spika, måla, lacka. Verktygen; Såg, sax, måttband, symaskin, måttstock, knappnålar, linjal, vinkelhake, gireringssåg, japansk såg, rasp, rakfil, sandpapper, pensel, svamp, pelarborrmaskin, borr.
  • Varför är kunskaperna och färdigheterna som uppgiften utvecklar viktig?

    Uppgiften innehåller flera grundläggade hantverkstekniker samtidigt som det finns ett stort utrymme för samtal om estetik, fantasi i relation till funktion och hållbarhet.

  • Hur lärandet ska gå till och lektionsarbetet läggas upp ?

    Första lektionen fångar vi upp elevernas förförståelser och förväntningar av ämnet samtidigt som vi förhoppningsvis kan visa på en utveckling i slutet av terminen. Eleverna får återkommande genomgångar av slöjdsalarna och verktygshantering. Vi visar förlagor på tidigare utförda  elevarbeten och arbetsdokumentation som blir ett stöd i genomförandet och utvecklingen av det egna arbetet. Eleven får använda både muntliga, digitala och skriftliga instruktioner och görs delaktiga i filmandet av instruktionsfilmer. Eleven dokumenterar sitt arbete individuellt där en arbetsplanering tydliggör steg i arbetet och eleven får träna sig att formulera vad de gjort under lektionen och vad som blir nästa steg, att göra nästa vecka. En liknande veckoplanering skrivs gemensamt på hemsidan av olika elever. Det blir ett stöd för gruppen att formulera olika arbetsmoment och använda relevant slöjdspråk.

    TEXTIL

    Med textilfärger trycker vi "tokiga brokiga" filurer som eleven levandegör materiellt, skriftligt och muntligt. Därefter tränar vi på att hantera symaskinen för att sedan ta sömnadskörkortet som visar att de kan hantera redskapet och förstå grundläggande sömnadsmoment vändsy. De tränas på att följa en beskrivning alternativt filmade instruktioner. Eleverna kan med dessa kunskaper självständigt tillverka sin filur som ska vändsys. Under filurarbetet får de både praktisera och vidareutveckla sina sömnadskunskaper.

    TRÄ

    Med mall och såg formas filurer i trä. Djuret monteras på en bottenplatta för montering av hjul och snöre. Moment som ingår i uppgiften är att mäta ut sitt material, skuva fast sitt trästycke i bänken, såga rakt efter linje och montera delar och skruva fast hjul.

  • Hur ser bedömning och återkoppling till eleverna, eleverna emellan?

    Vi inleder eller avslutar ofta lektioner med att samlas runt elevernas arbeten. Där samtalar vi om nästa steg och arbetsmässiga utmaningar. Det uppmuntrar eleverna att råda och inspirera varandara under arbetets gång. Vi tittar på hur eleverna fantiserar, använder förlagor, ritar skisser och mallar, hanterar redskap och material samt (be)skriver sin arbetsgång och lärande.

  • Hur kommer arbetet att utvärderas och presenteras?

    Elevernas arbeten presenteras i slöjdentren. När en uppgift är klar sammanställs vilka kunskaper om både verktyg, material och tekniker samt de färdigheter som tränats och legat som grund för att klara av att genomföra arbetsuppgiften. Det blir ett gemensamt synliggörande och ett tillbakablickande för att synliggöra hur mycket de lärt sig och kan vara stolta över. Utsällningar möjliggör samtal om lärandet och gör att andra elever och föräldrar får ta del av deras arbetsinsatser.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.